Американски учени създадоха нов променящ формата си материал, който може да бъде препрограмиран да заема форми в определена поредица в посочената секунда, минута или час, съобщи сайтът Сикър, цитиран от БТА.
Изготвените от този материал пластмасови цветя цъфтят като истински. Те са направени за демонстрация на новия материал. Възможните приложения на материала са много - от биомедицината до самолетостроенето.

Съществуват и други променящи формата си материали, но те трябва да бъдат задействани външно - от светлина, топлина, вода, pH. Новият материал се задейства вътрешно.

Обяснявайки откритието си учените от университетите на Северна Каролина и на Акрън го сравняват с механичен часовник. В него пружина осигурява енергията, а зъбните колела регулират освобождаването й. 

При новия материал обаче няма пружини и зъбни колела, а две мрежи от химически връзки в полимер от хидрогел. Едната мрежа е динамична и притежава енергията, която може да промени формата на предмета, а другата е с предвидими състояния, които се използват за контролиране на скоростта на трансформациите.