Ало измамниците стават все по-хитри и дръзки. Ще ви разкажем за поредния опит мошеници да преметнат пловдивчани. Защо казваме, че са по-хитри? Защото са започнали да използват социалните мрежи, за да се снабдяват с нужната им информация. Така започва и историята, която разказа управителка на две заведения под тепетата.
Всичко започнало преди месец. Служебният телефон на едно от заведенията звъннал, а управителката вдигнала, мислейки, че е за резервация. От другата страна обаче бил мъж, който се представил за полицай от Второ районно управление в града. Той потърсил собственичката, като използвал трите й имена. Тогава управителката не се усъмнила и съобщила, че дамата я няма, но тя също може да му помогне, пише TrafficNews.bg.

“Обади ми се човек, който се представи за инспектор Димитров. Попита ме мога ли да осигуря преводач от английски. Казах, че мога, а той разказа, че има арестуван английски гражданин, с когото не могат да се разберат. Първият човек, за който се бил сетил, била нашата собственичка и затова й се обадил. Той твърдеше, че се познават със собственичката. Затова не се поколебах и веднага повиках една от сервитьорките ни, която говори перфектно езика”, разказа управителката.

Грешката й била, че тогава не звъннала веднага на собственичката.

Мениджърката разбира, че става дума за измама, когато от момичето, изпратено уж да помогне, са поискани пари. По думите на измамника сумата трябвала на чужденеца, защото в момента нямал налични, но по-късно щял да възстанови парите.
„Поискаха и четири кутии цигари, защото нямало как те да купят на арестанта - не било законно. Когато отидох си поисках сумата за цигари, но вместо това мъжете, които дори не бяха с униформа, ме попитаха нося ли пари. Аз казах „Не”", разказва момичето.
„Е, как така? Шефката не ти ли каза, че трябва да носиш пари?”, бяха думите им. Тогава се усетих, че става дума за измама. Взех цигарите и да ме няма”, разказва изпратената „преводачка”.

Не след дълго на телефона на собственичката на заведенията отново се обаждат от полицията. Този път Николов, отново от Второ районно. В първия момент жената не се усетила, че е измама.

„Мислих, че ми се обаждат за работното време, което така или иначе трябваше да подновя, или за съдействие от видеокамерите”, коментира собственичката на заведенията.

„След като се представи започна да пита за едното заведение, чието име знаеше, както и къде точно се намира. Той се представи, а аз го попитах защо ми се обажда, като за заведението отговаря Трето районно", разказва жената. "Аз отговарям за всички заведения, аз съм шеф на всички райони", бил отговорът на измамника. "„Инспекторът” поиска съдействие да му осигуря преводач от английски, защото имат арестант, който не говори български”, разказва собственичката на заведенията.

Още при изречението за длъжността на непознатия мъж дамата се усеща, че става дума за измама. Тя му казала, че няма такъв човек и му затворила. Секунди след това той отново позвънил. Тогава обаче жената решава да вдигне и да се съгласи на среща. Планът й е преди да се видят тя да уведоми полицията, за да скроят те капан на измамниците.

„След като вдигнах му казах, че връзката е лоша. Отстрани обаче се чуваше друг глас и мъжът затвори. Опитах се да набера отново номера, но вече беше изключен. След ден пак пробвах, но отново нямаше връзка”, допълни дамата.

Това не е първият случай на подобна измама. Много хора от бизнеса вече проплакаха от подобни опити. Двете жени, които разказаха историята си, предупреждават всички свои колеги да внимават и при подобни позвънявания да не се хващат на въдицата на мошениците. Самите те за малко щели да станат жертви, ако не била сервитьорката, която е „надушила” измамата.