Въздушните удари по болници в Сирия са военни престъпления, които правят възобновяването на мирните преговори невъзможно, заяви днес британският министър на външните работи Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.
В изявление на годишния конгрес на своята Консервативна партия в Бирмингам Джонсън разкритикува сирийския президент Башар ал Асад и неговия съюзник Русия, съобщи БТА.

"Продължаващата диващина на режима на Асад срещу жителите на Алепо и съучастничеството на руснаците в доказани военни престъпления, каквито са бомбардировките на болници, когато те знаят, че това са болници и само болници, е онова, което прави възобновяването на мирните преговори невъзможно", каза той.

Сирийската армия и нейните съюзници започнаха сухопътна офанзива с руска поддръжка от въздуха за установяване на пълен контрол над Алепо след провала на поредното примирие в страната. По-рано днес сирийската армия призова днес бунтовниците да се разоръжат и да напуснат контролираната от тях източна част на северния град, като им гарантира сигурен коридор за изтегляне.