Семейният бюджет – на „червено” в края на лятото. Дълговете на българите стават повече след летните месеци, показват данните на колекторските фирми.
За първата половина на годината най-много дългове сме натрупали към банките. Все още е голям и делът на неплатените сметки за телефон и интернет, за парно, ток и вода. Растат и дълговете към застрахователите. Първите 2-3 месеца след лятото са най-сериозното изпитание за семейния бюджет, съобщава Нова телевизия. 

Лятото по джоба вече усеща и Радослав. И пресмята, че разходите през последните месеци са били двойни. Равносметката е проста. Но не и сметката. Показват го и данните на колекторите.

Оттук нататък вариантите са няколко – или добре да планираме, или да бавим сметките или да теглим заем. При всеки сценарий обаче, рискът след като теглим чертата, джобът ни да е изтънял е голям.

По традиция българинът плаща първо дълговете си към банките, а след това и сметките си за ток, интернет и телевизия. А най-много е склонен да отлага плащанията за вода и телефон.

Всяко бавене на сметките днес, е удар по семейния бюджет – утре. Водени от тази формула експертите съветват да плащаме дълговете си в срок.