На труп на заклан кон, от който липсвали двата задни бута и една предна плешка се натъкнали жители на павелбанското село Габарево. Животното се оказало собственост на техен 38-годишен съселянин, който безуспешно го търсел втори ден.
Конят, който е от елитна порода бил отмъкнат от двора на стопанина му през нощта на 30 септември и откаран в местността Елака, където крадците го заклали по възможно най-първобитен начин, пише "Монитор".

При направения оглед на мястото са открити следи от гуми на лек автомобил, с който най-вероятно плячката е била отнесена. Образувано е досъдебно производство, според запознати това не бил първи случай в района за кражба на коне.

Сред местните върви мълвата, че мръвките отиват в специализиран за ястия от конско месо ресторант от северната страна на Балкана. Между 8 и 12 лв върви килограм от конското , в магазините на голяма търговска верига се предлага по 18-20 лв /кг.

Напоследък то се включва в менюто на културисти и фитнесманиаци заради високата си калоричност: в 100 грама има 1 килокалории енергийна стойност, 20,9 единици белтъчини, 4,1 единици мазнини и 0 единици въглехидрати.