Районният съд в Първомай осъди на 7 години лишаване от свобода 35-годишния Албенко Методиев и на 5 години затвор при първоначален строг режим 24-годишния му съучастник Борислав Димитров, с когото извършиха най-голямата телефонна измама у нас и ужилиха с 575 760 лв. в евро и долари 80-годишната баба Елена Ангелова от квартал „Дебър“ в града.
Двамата ало измамници нанесли своя удар на 8 септември 2015 г., когато ударили „джакпот“ от 268 000 евро, 18 000 долара и торбичка със семейни бижута – пръстени, верижки и монети. Те били собственост на на фирма „Марица Логистик сървис“ ЕООД на 34-годишния бизнесмен Ангел Янков, които той държал в сейф в къщата на баба си, съобщи "Труд".

На последното съдебно заседание свидетелски показания даде и самата баба Еленка, която бе разпитана от адвокатите на подсъдимите и разказа сагата отпреди година. Женицата е вдовица, като съпругът й загинал при катастрофа, зет й – също пострадал при пътен инцидент, и тя смятала, че някаква прокоба тегне над фамилията й.

Затова повярвала на телефонното обаждане, че внукът й бил тежко ранен при пътен инцидент и се нуждае от 30 000 лв. за спешна животоспасяваща операция. Затова разкрила пред „лекаря“ от Здравната каса, за какъвто се представил измамникът Албенко Методиев, къде внукът й е скрил сейфа с парите си и му съдействала всячески да го отвори като му дала последните левчета от пенсията си, за да купи ъглошлайф, тъй като нямала ключ за касата.

Версията на Албенко Методиев пък бе, че е станал случаен съучастник на най-голямата в историята на България телефонна измама – търсейки си работа попаднал на обява за куриер, получил обаждане и бил помолен да вземе документи и пари от адрес в Първомай. „Ако знаех, че това е измама щях да взема парите и да избягам извън България, без да взема никого“, декларира в съдебната зала по време на процеса роденият в Елин Пелин Албенко Методиев, който бе осъден на щ години затвор. За съучастника му Борислав Димитров съдията по делото Спасимир Здравчев реши, че е виновен само по обвинението за опит да придобие и укрие чужди пари и затова присъдата му е 5 години затвор.

Адвокатът на Албенко Методиев Ваня Георгиева обяви, че ще обжалва присъдата на клиента си пред Пловдивския окръжен съд с мотива, че тя е твърде висока с оглед на факта, че той е съдействал на органите на реда. Очаква се същото да направи и адвокат Красимир Елдъров, защитникът на Борислав Димитров. Той е осъждан 7 пъти, 6 от които за измама и веднъж за кражба, а в съдебната зала отрече да се познава лично с Албенко Методиев – двамата се били чували само по телефона. Според разследващите Албенко и Борислав са просто „мулета“ в ало измамата на века, които прикриват тарторите на бандата.