С интересния си глас и огромното си обаяние Анелия вече близо 15 години успява да се задържи на върха на музикалния пазар и то в може би най-конкурентния жанр – поп фолка. Певицата е известна с фразата си „Не коментирам личния си живот”, защото държи да я познават и оценяват заради работата й.
Въпреки това обаче тя разкри много от душата и мечтите си в изключително откровено интервю пред „Уикенд”. 

Анелия споделя, че дълбоко в сърцето си много иска да има мъж до себе си и да срещне сродната си душа. Но не се е бутала за букета, който хвана на сватбата ма певеца Миро. Когато срещне мъж Анелия започва да се страхува и да бяга. 

„Нямам обяснение на поведението си и никога досега не съм го признавала. Може би съм свикнала прекалено със свободата си, със своята независимост и с това да контролирам всичко около себе си. Прекалено силна и властна съм. Хиляди пъти съм описвала какъв трябва да е моят мъж, жените винаги си го представяме като принца на белия кон. С времето се убедих, че тази схема не работи, защото в крайна сметка никой не е съвършен“, казва звездата. 

Тя харесва сватбите и вярва в брака, но смята, че би било добре да се случват, когато двама души са готови за сериозната крачка и са на една вълна. Много от сватбите се вдигат спонтанно или защото така се прави. 

Анелия винаги е пазила личния си живот в тайна и този път отказва да даде отговор на въпроса дали има мъж до себе си.

„Пише се какво ли не, но 90% от това е невярно. Личното пространство затова е лично, за да се пази и споделя само в тесен приятелски и семеен кръг. Толкова години съм популярна и харесвана заради творчеството си, не смятам тепърва да насочвам прожекторите към личния ми живот“, отсича певицата.

Освен, че е приятелка с Миро, Анелия е много близка с колежката си Андреа, за която казва, че е добра душа, добро момиче, което наистина обича.

„Андреа притежава качества, които аз нямам и винаги съм искала да изградя в себе си, но не успявам, защото ми е трудно да се преборя със себе си. Тя е зодия Водолей – единствената зодия, на която се възхищавам, и може да властва над емоциите ми. Също така уважавам много Цветелина Янева, защото е искрена, интелигентна и възпитана. Откровен човек е, който не се занимава с интриги и изкуствени схеми, а си работи по нейните проекти. Позитивна е, успяла е да се съхрани в тази враждебна среда, което е повод за уважение“.

Вечната тема за отношенията й с фолк певицата Емилия, Анелия коментира така: „Хората интерпретират доста изкривено отношенията ни, вероятно защото така е по-интересно. Истината е, че отношенията ни с Емилия са спокойни и от моя страна винаги е било така“.

За дъщеря си Ивон звездата не прави планове. Споделя, че ще я насърчи да се развива в област, в която тя желае. Но не я съветва да става певица. От една страна защото работата е изтощителна, а от друга, че в днешно време има много по-перспективни професии. 

Освен музикалните награди Анелия е получавала и награди за стилен външен вид. Споделя, че държи да има излъчване и магнетизъм, които идват от вътрешното й равновесие.