Три момчета от пловдивския квартал "Столипиново" - Ерол, Нешко и Силвестър, и две девойки - Джаки Лейкърс и Боби Р., ще бъдат сред звездите на тазгодишния кинофестивал в испанския град Сан Себастиан, който е един един от най-престижните на планетата, съобщава trafficnews.bg.
В продължение на седмица те бяха в обектива на дошлите от Пиренеите кинаджии, които снимаха специална лента за майсторите на хип-хопа от "Улични танцьори".
 
Пловдивските таланти изградиха спектакъла си под ръководството на две баски хореографки - Алаиц Аренсана и Мария Ибарете. След последния дубъл на стълбите на Каменица в центъра на града, младите танцьори поднесоха цветя на горещо аплодиращите ги учителки.

Документалният филм за столипиновския хип-хоп е част от поредицата "Европа Транзит". Испанците ще заснемат десет епизода в специално подбрани градове - Сеута (Испания), Белфаст (Северна Ирландия), Дрезден (Германия), Вроцлав (Полша), Сараево (Босна и Херцеговина), Калининград (Русия), Пафос (Кипър), Прищина (Косово), Истанбул (Турция) и Пловдив. Всички те са отколешни културни средища.
 
Филмите ще бъдат представени на кинофестивала през есента. "Културата да живеем заедно“ е девизът на Сан Себастиан като настояща Европейска столица на културата, което е много близко до надслова „Заедно“ на бъдещата столица на културата през 2019 г. - Пловдив.