По-рано тази седмица Илон Мъск представи дългоочаквания си мащабен план, чрез който иска да "спаси човечеството" и да изгради колония на Марс. Той предвижда до 6 години да започне да изпраща първите екипи и оборудване до Червената планета, които да започнат да създават мегаполис, който един ден да е дом на милиони хора, пише vesti.bg.
Мъск вярва, че може да направи всичко това реалност в рамките на своя живот. Нещо повече, според него цената на пътуване до Марс може да падне до около 200 хил. долара спрямо сегашните 10 млрд. на човек. Идеята за живот на хора на Червената планета не е нова. От десетилетия тя се дискутира, като е имало и не един и два филма по темата. Сега обаче тя сякаш е по-близо до реалността от когато и да е било. Разбира се, все още има много неизвестни и именно това поражда известно разделение в научните среди и почитателите на астрономията.



"След 20 години да кажеш, че някой идва от Марс ще е истина", коментира Аарон Леви, изпълнителен директор на компанията Box. Допълва, че би отишъл на Марс, когато има стартиращи компании за доставка на храна (като неговата) и много добър WiFi.



Планът на Мъск действително звучи твърде амбициозно и на моменти дори просто като фантазия. Това обаче не означава, че е не е изпълнима. Трябва обаче да се погледне реално на ситуацията в момента, коментира онлайн изданието CNET. Космическите способности на човечеството днес са доста по-развити, но въпреки това човек не е стигал по-далеч от Луната и не го е правил от десетилетия насам.





Въпреки това за доста кратко време Мъск внесе промени в автомобилния пазар и показа, че електрическите автомобили са смислена алтернатива. Опитва да се да направи същото и в космическите доставки като активно разработва ракети за многократна употреба. Всъщност, може би най-нереалистичното в концепцията му е краткото време, за което иска да я изпълни. Самият той признава, че не е добър в преценяването на сроковете и че за момента SpaceX отделя само 5% от ресурсите си за проекта. Затова шест години може да изглеждат твърде малко за достигането на първите хора на Марс, но 20 години може да са реалистична цел, ако проектът стане с по-голям приоритет.