По време на салона в Париж Mercedes-Benz представи новия си бранд за електрическа мобилност EQ, което наименование идва от "Electric Intelligence". Новият бранд обхваща всики аспекти на електрическата мобилност и се простира отвъд самия автомобил. Спектърът обхваща от електрически автомобили до домашни зарядни станции и устройства за акумулиране на енергия.
Представянето на новия бранд бе съпътствано от появата на близкия до производство концептуален автомобил Generation EQ. Първият сериен EQ модел ще бъде лансиран в SUV сегмента, преди края на това десетилетие.



Портфолиото на EQ ще обхваща всички бъдещи електрически автомобили с батерия както и съпътстващите продукти и услуги от Mercedes‑Benz. Компанията вече предлага удобна инфраструктура за зареждане на електрически автомобили, включително домашни зарядни станции за бързо зареждане, безплатното приложение Charge&Pay за лесно зареждане на обществени станции, за фамилни къщи и фирми са разработени стационарни устройства за съхраняване на електрическа енергия, добита от фотоволтаици и соларни панели.



До тук всичко звучи много добре и повече от логично. Проблемът е един: generation EQ не прилича много на Mercedes. Лично аз останах разочарован от външния му вид. С този модел се лансира нова стилистика. Бъдещите електрически модели с батерия ще имат своя собствена, отличителна „електро-естетика”. Това включва нова форма на радиаторната решетка с ново оформление на светлините. Интериорът също се отличава с нов дизайн. Изцяло нова е концепция за управление и визуализация в Generation EQ, която разчита на сензорни повърхности, останали са единствено традиционни за Mercedes бутони за управление на седалките.



Иначе техническата част, която е доста постна казва, че два електромотора на предната и задната ос произвеждат максимална мощност от до 300 kW, в зависимост от конфигурацията. Пробегът на "Generation EQ" достига 500 километра.

Източник: vesti.bg.