Унгарският министър-председател Виктор Орбан призовава гражданите си да гласуват в неделя срещу наплива от бежанци. Но той би искал да привлече богатите чужденци, които получават разрешение за пребиваване в страната срещу 360 хил. евро - "най-евтиното предложение" в ЕС, коментира германският национален ежедневник Die Welt. 
Орбан вдигна много шум с противопоставянето си на квотното разпределение на бежанци сред държавите-членки на Общността, предупреждавайки, че заради него страната ще се наводни от "терористи" и "престъпници". И всичко това, за да се отхвърли приемането на едва 1,3 хил. души, търсещи убежище. По всичко изглежда, че единствената пречка за валидността на референдума в неделя може да се окаже избирателната активност, която трябва да бъде над 50 %, за да признаят вота за действителен. 

Но не всички чужденци не са добре дошли в Унгария. Будапеща ухажва откровено богатите, предлагайки им да си купят разрешение за пребиваване в страната за сумата от 360 хил. евро. "Най-доброто предложение в Европа", с което "Ние ще Ви помогнем да създадете сигурно бъдеще за семейството си", гласи рекламата на програмата, уточнява "Фокус". 

Офертата включва безсрочно разрешение за пребиваване за Унгария, което се издава в срок от два месеца и важи също за деца и съпрузи. Унгарски адрес не се изисква. С парите се закупуват държавни облигации на стойност около 300-360 хил. евро, които може да бъдат възстановени след пет години. Срещу това ползвателите получават право да се "движат свободно във всички държави от Шенген" без проверки на границата.