17 900 жители на община Балчик ще избират на 2 октомври общински съветници. За участие в изборите са регистрирани пет партии - ГЕРБ, БСП, ДПС, АБВ и Движение 21, две местни коалиции - „ВМРО-БНД" и „Силен Балчик", и един инициативен комитет, който издига независимата Мария Стоянчева - Георгиева. Мандатите в Общинския съвет на Балчик са 21. Избирателите ще дадат своя вот в 35 секции.
До новите избори в морската община се стигна, след като изборът от ноември миналата година беше обявен за недействителен и касиран от съда. Причината - грешки при отчитането на действителните бюлетини и при попълването на протоколите в няколко секционни комисии.

В хода на предизборната кампания в ОИК-Балчик бе подадена само една жалба за поставени агитационни материали на общински билбордове, което е неправомерно. Комисията излезе с решение плакатите да бъдат премахнати.

Изборите за общински съветници в Балчик ще се проведат по старите правила и гласуването няма да е задължително. Задължителният вот беше въведен с последните промени в Изборния кодекс, но те важат за избори, насрочени с указ на президента след 26 май тази година. Вотът в Балчик е насрочен с указ от 9 май и ще протече по старите правила, уточнява"Darik".

Затова пък изборът на кмет в силистренската община Главиница в неделя ще бъде задължителен. Регистрираните в ОИК кандидати за кметския пост са трима. Двама от тях са издигнати от Инициативни комитети - Хюсеин Хамди и Нефие Раим. Кандидатът на ДПС е Неждет Ниази. До нов вот се стигна, след като избраният през 2015 година Насуф Насуф трябваше да напусне поста, тъй като ВКС потвърди осъдителна присъда срещу него за длъжностно престъпление.