Новият кандидат на България за поста генерален секретар на ООН, европейският комисар Кристалина Георгиева, ще търси нови източници за финансиране на дейността на международната организация, съобщава германското електронно издание Europa Online Magazin, цитирано от Фокус.
Преди всичко става въпрос за набирането на средства за мироопазващите мисии на ООН и за помощта на бежанците. Предотвратяването на конфликтите и борбата с изменението на климата са другите приоритети на Георгиева, стана ясно в събота. Но българката ще изложи подробно концепцията си за ООН в рамките на изслушване пред Общото събрание на международната организация, което ще се проведе в понеделник.

България издигна кандидатурата на Георгиева в сряда, оттегляйки подкрепата си за директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Мандатът на южнокорейския дипломат Бан Ки-мун изтича в края на текущата година, а като най-обещават кандидат за негов наследник се откроява бившият шеф на Агенцията за бежанците на ООН и бивш министър-председател на Португалия Антониу Гутериш.