Специална изненада очаква всички тото запалянковци. Тя е свързана с моментните лотарийни игри и с възможност за участие на живо в предаването. В предаването в БНТ трибуна ще получат и любимите спортисти на всички българи, каза в интервю за "24 часа" Дамян Дамянов, изпълнителен директор на Български спортен тотализатор.
Г-н Дамянов, какво точно се променя в тотото?
От 2 октомври част от игрите на Български спортен тотализатор започват да се теглят по бТВ. Ще имаме предавания с игри 5 пъти седмично в ефира на най-гледаната телевизия, ново студио и двама водещи – Део и Славена Вътова. Пускаме и нова игра – Втори тото шанс за играта 5 от 35.
Но не напускаме БНТ. Оставаме с нашия дългогодишен партньор и занапред. Те винаги са били лоялни към нас, както и ние към тях. Пордължаваме предаването си в обществената телевизия в дните, в които зрителите са свикнали да го гледат – четвърък и неделя. Но и там внасяме промени - предаването ще бъде още по-атрактивно и разчупено. Стартираме нова игра, в която хората ще могат да участват и да играят на живо. В  предаването ще има повече адреналин и добро настоение.
С други думи – тотото вече ще се излъчва по две национални телевизии – БНТ и БТВ.

Защо част от игрите на БСТ ще се излъчват по бТВ?
Може би за зрителите преместването на част от игрите в ефира на бТВ, се е случило сякаш ненадейно и доста бързо. Но всъщност за нашите екипи – на медията и на тотото, това беше дълъг процес на преговори и синхронизация ,  за да  постигнем най-доброто за зрителите и участниците в игрите. И сега вече можем да заявим – факт е – тотото ще се излъчва в ефира на бТВ. Това е наистина успех за нас. Защото позиционирането ни в ефира на най-гледаната телевизия ни осигурява изключително добри позиции в тази силно конкурентна за държавния оператор среда. Много хора вероятно ще се попитат защо точно сега, след толкова години в БНТ, решихме да направим тази крачка. На всички тях казвам, че във време на силна конкуренция  нашият шанс е да предприемаме бързи и решителни действия, за да продължим да бъдем конкурентни и успешни БТВ ни осигурява възможността да достигнем до домовете и сърцата на още повече  българи, да достигнем и до по-младите хора. Вероятно много от хора ще си кажат, че нашата е лесна, прави развлекателни игри и всичко е песен. Но истината е, че БСТ има много важна социално отговорна задача. Ние сме тези, които осигуряваме финансиране за българския спорт. 33% от нашите приходи отиват за подкрепа на нашите спортисти. Това е наистина важна кауза, защото предоставяме средства, както за професионалния спорт – за подготовката на състезателите, които представят България на международните първенства, но и за масовия спорт – за физическото развитие на децата ни, за спортни площадки и зали в различни градове и др. Тази наша мисия е и отговорност и  ни задължава да бъдем на ниво. Затова обаче имаме нужда от участието на повече хора в нашите игри. Не казваме на българите играйте, но казваме, ако все пак решите да се включите в подобен тип игри – изберете нашите. Ние осигуряваме не просто забавление, ние финансираме българския спорт. Така че, ако играете, изберете игрите на СПОРТ ТОТО.

Кои игри остават в БНТ и кои отиват в бТВ?
В БТВ отиват тегленията на игрите „Тото 2 – 6 от 49“, „Тото 2 - 5 от 35“, „Втори тото шанс“, „Рожден ден“ и “Тото Джокер”. В БНТ зрителите ще могат да следят игрите „Тото 2 - 6 от 42“ и „Тото 2 – Зодиак“, както и новата игра, за която споменах.

Какво ще стане с предaването по БНТ, с което зрителите бяха свикнали?
БНТ са наш партньор от 59 години. Имаме дълга история с тях и продължаваме успешното си сътрудничество. Предаването остава в същите дни и часове, но става още по-атрактивно и разчупено, така че и то също ще бъде по-интересно за зрителите.

Как беше направен изборът кои игри по коя телевизия да бъдат предавани?
Нашият избор беше направен така, че да увеличим интереса на хората към всички игри на тотото. Чрез ефира на двете национални телевизии на практика достигаме до всеки българин. А това е много голямо предимство за нас.

Кога възникна идеята и колко време беше необходимо за реализирането й?
Идеята за преместването на част от тото-игрите в ефира на бТВ съществува от години. Но едва сега успяхме да реализираме идеята.

Има ли прецедент две телевизии да излъчват различни игри на една компания в други страни?
Не сме правили детайлно проучване по темата, но подобен пример е лотарията „Евроджакпот“, която се разиграва в 16 различни телевизии в Европа. По-важното в случая е, че това е един нестандартен и атрактивен подход. В конкурентната среда трябва да можем да отговорим убедително и да заявим недвусмислено, че тотото е модерно, развиваме се, не се страхуваме да го правим, за да зарадваме българите.

Да очакваме ли нови игри в близко време?
Разбира се, че ще има нови игри. Вече споменах пускането на Втори тото шанс за 5 от 35. Специална изненада очаква всички тото запалянковци. Тя е свързана с моментните лотарийни игри и с възможност за участие на живо в предаването. В предаването в БНТ трибуна ще получат и любимите спортисти на всички българи.
 
Кои спортисти ще представите в първите си рубрики?
Позволете ми това да е изненада, за да запазим интереса на хората. Само мога да кажа, че със сигурност ще бъдат значими за българския спорт лица – медалистите и шампионите на България, с които всички ние се гордеем.

Защо тотото реши да продължи европейската седмица на спорта с кампанията си "Be active – Даваме повече"?
Нашата мисия, философията на съществуването на СПОРТ ТОТО е да подкрепяме спорта. Затова решихме, че една седмица няма да ни е достатъчна, за да реализираме прекрасната идея на кампанията. А и получихме подкрепата на Европейската комисия и Съюза на европейските лотарии – те харесаха нашата кампания. Тя се казва „Be active – Даваме повече“ и целта й е да насърчава учениците да се движат повече и да се хранят правилно. Да живеят по-здравословно. Знам, че това от моята уста вероятно звучи  поучително. Но когато към по-активен начин на живот ги призовават любимите им изпълнители – Део, Лео, Рафи и Играта, както и успешни спортисти, то тогава нашето послание достига сърцата на младите и ги кара да се замислят, да се стремят към промяна към по-добро. Така че вече започнахме поредица от спортни събития в цялата страна. Бяхме в 1-во училище в София, сега да се готвят Сливен, Ямбол и Бургас, където ще сме следващата седмица .

Колко милионера сте планирали до края на годината?
Опазил ни Бог да планираме милионерите. Те са плод на случайността и късмета. Мога обаче да цитирам реалните факти че милионерите на СПОРТ ТОТО от 2015 година до днес  са над 10 човека. А само за това лято сме раздали 11 милиона лева oт джакпоти. Даваме повече, така че ако изберете да играете в игрите на СПОРТ ТОТО, можете да сте сред печелившите.