Астрологията няма емпиричния опит да прогнозира земетресения. Извинявам се от мое име и от името на всички компетентни и знаещи астролози за страха, паниката и притесненията, които е всял в душите на хиляди хора т.нар. астролог Лещански. Това каза колежката му Алена пред bTV за успокоение на лудналите от предвещания трус хасковлии.
Гарантирам с името си на водещия астролог на България, че науката астрология няма нито изчислителните формули, нито емпиричния опит, за да прогнозира ден за земетресение, следствие на някакви звездни аспекти, зказа Алена. Такива звездни аспекти не съществуват, не са открити и от научната мисъл на ХХ век, когато са правени задълбочени изследвания в тази област. Поради тази причина смятам твърденията на Лещански за лъжа…
Но едва ли хората от Хасково са чули тези думи на Алена – при населението в града паниката продължава да расте, психозата е извън контрол, хората масово се изнасят от домовете си. В един от десетките вестници, които не спряха да описват апокалипсиса в Хасково и да цитират думите на Лещански, самият той се писа в ролята на обиден, че е наречен таен агент на застрахователните дружества от кореспондента на БЛИЦ.
Нека погледнем фактите. Те са в думите на застрахователните агенти, които заставаха усмихнати през последните дни пред телевизионните камери – да истина е никога не са се застраховали толкова хора от Хасково. Процентът на тези хора, които побързаха да застраховат домовете и имуществото си, е нараснал с 40 процента само за няколко седмици. Такива бяха данните вчера. Не само в Хасково - истински фурор в застрахователното дело настъпи и в градовете Харманли, Свиленград, Симеоновград и Димитровград. Кой знае защо хората забравиха за втората прокоба на Лещански, че на същата дата Марица ще излезе от коритото си и Димитровград ще бъде наводнен. Може би защото земетресението е по-страшно от наводнението при което може да се реагира предварително.
Но няма да се случи нито едното нито другото. По този повод Алена каза: Искрено съжалявам, че заради абсолютната безконтролност и липсата на елементарна цензура и автоцензура в медиите могат да се разпространяват подобни лъжи. В държавите, към които се стремим да се причислим, на този човек вече щеше да бъде потърсена отговорност от закона, защото той вреди с безпочвените си твърдения си на цялата държава. От тази позиция смятам, че подобен тип изявления, предвещаващи катаклизми, трябва да бъдат категорично забранени и инкриминирани, а в случая било прокуратурата, било друг орган да потърси отговорност от този човек, който не е част от сдруженията на компетентните астролози.
Тодорка Николова, БЛИЦ