Свалянето от власт на сирийския президент Башар Асад ще доведе терористите на власт, заяви в събота (1 октомври) говорителят на руското МВнР Мария Захарова в интервю за ТВЦ, съобщава „Взгляд“. „Смяната на режима ще доведе не просто до вакуум във властта, но този политически вакуум ще бъде моментално запълнен от „умерените“, които всъщност не са никакви умерени, а всякакъв сорт терористи, с които ще бъде невъзможно се направи каквото и да било. Не само това, но ще се стигне и до усложнения по иракски сценарий“, цитира думите й ТАСС.

"Знаем, че иракската армия бе в основата на „Ислямска държава“ и всичко, срещу което сега се бори и международната коалиция, и Русия в региона, произтича оттам“, добави Захарова.

Страните от Запада настояват за оставка на президента Башар Асад, като му отказват предоставянето на всякаква помощ. Русия, от своя страна, нееднократно призоваваше  международната коалиция да си сътрудничи със сирийските власти под егидата на Съвета за сигурност на ООН в името на борбата срещу ИД, припомня „Взгляд“.

Москва многократно подчертаваше, че подкрепя не Асад, а „съхраняването на законното правителство и власт, изхождайки от разбирането, че ако си тръгне президентът, след него ще си тръгне и правителството, изпълнителната власт ще се разпадне и на този фон Либия ще изглежда като „безобидна авантюра“.

Междувременно в „Ню Йорк Таймс“ се появи информация, че на среща със сирийски опозиционери на 22 септември в Ню Йорк държавният секретар на САЩ Джон Кери е допуснал възможността за участие на Башар Асад в престоящите президентски избори в Сирия.