Новият руски космически кораб „Федерация“ ще използва при маневрите в орбита токсичен хептил, заради отсъствието на алтернативно гориво, съобщи за ТАСС главният научен институт на Роскосмос в петък (30 септември). „Коригиращият двигателен механизъм, който обезпечава орбиталното маневриране при пилотируемия транспортен комплекс от ново поколение, ще използва горивото хептил, в следствие на проведените опити с корабите от серията „Союз“, съобщиха от института.
„В сегашния момент алтернатива на хептила няма, по отношение на надеждност и простота на техническата реализация на коригиращия двигателен механизъм“, поясниха от Роскосмос.

Специалистите напомнят, че болшинството пилотируеми космически кораби, в това число и американските, използват за гориво хептил.

„Независимо от неговата токсичност, хептилът позволява висока надеждност с продължителност от няколко месеца в условията на космическото пространство, което се явява задължително условие при използването на пилотируеми космически кораби“, добавят от института.

Космическият кораб „Федерация“ е разработен от РКК „Енергия“ и е предназначен за доставка на хора и товари в околоземна орбита и на Луната. Числеността на екипажа се състои от максимум четири човека. В режим на автономен полет корабът може да прекара 30 дни, а като част от орбитална станция – до една година. За извеждането на „Федерация“ в орбита се планира да бъдат използвани тежките ракети-носители „Ангара-А5В“ и „Ангара-А5П“.

Източник: Руски дневник