Жителите на Средец готвят масови протести, ако на територията на Общината бъде изграден лагер за мигранти. Това заяви пред „Флагман” кметът Иван Жабов.
Правителството обмисля да изгради т. нар. кризисни центрове от затворен тип в близост до границата, за да се подготви при евентуална бежанска вълна. Вътрешният министър Румяна Бъчварова потвърди, че Странджа е подходяща за подобен тип „лагери”.
 
Един от разглежданите варианти е с. Голямо Буково, което се намира в Община Средец.
 
„С мен никой не е разговарял на тази тема. Жителите на Общината ще се обявят против изграждането на всякакъв тип кризисен център за бежанци. Няма значение дали той ще бъде отворен или затворен. Ще има недоволство! Аз съм разговарял с жителите на Общината, те няма да се предадат лесно”, каза инж. Иван Жабов.
 
Той добави, че хората са достатъчно наплашени от случващото се в София и Харманли и се опасява от по-сериозни размирици.
 
„В момента информацията достига много бързо до всеки един човек и моите съграждани са наясно какво се случва в Харманли и София и защо хората там са се вдигнали на бунт, за да се преместят тези центрове. Ще има недоволство със сигурност. Не знам до каква крайност ще се стигне”, обяви градоначалникът.