58-килограмова тиква гигант откри тазгодишното издание на Празника на плодородието в Кюстендил. Уникалният вид е отгледан от Антоанета Величкова от село Нов Чифлик.
„Положихме много грижи за тиквата. Поливане, торене, копаене и всичко необходимо за растението. Представяме се и с големи ябълки, чушки, домати и други зеленчуци, които се надявам да впечатлят журито“, коментира още Величкова.

Тиквата е достойна за рекордите на Гинес и е първата подобна в региона и страната. Досега най-големият гигант е тежал 54 кг, коментираха още местни производители. Сред атракциите беше и огромна зелка, която предизвика истинска атракция сред присъстващите, пише "Монитор". 

Празникът на плодородието в Кюстендил стартира за девета поредна година. Красиво аранжирани маса, множество гости, песни, танци и веселие съпровождаха празникът в центъра на областния град. Всяка година партньор на Общината е Институтът по земеделие – Кюстендил. „Най-големият гост днес е нашето плодородие. То винаги се е славило, още преди два века, тук на този площад е проведена първата селскостопанска изложба в страната. По традиция от тогава до днес ние провеждаме този хубав празник. Нека дадем възможност на всеки да покаже себе си, да видим и да уважим нашия труд и нашето плодородие “, заяви проф. д-р Димитър Домозетов, който е директор на Института по земеделие в Кюстендил.

Епилог на богатата художествена програма е организираният от Община Кюстендил празничен концерт с участието на състави от града и страната.

Овощарската традиция на кюстендилския край е жива през всички времена и предавана като опит и култура от поколение на поколение, от род в род.

Този есенен празник на изобилието е наследство от Първия национален овощарски конкурс от 1896 г., заявен от Община Кюстендил, проведен под патронажа на Министерството на търговията и земеделието (тогава), и е първият и единствен по рода си такъв празник за страната.