Петролът ще продължи да поскъпва. Това прогнозира пред БНР Акос Лош от Центъра за глобални енергийни политики в Ню Йорк. В сряда страните от организацията ОПЕК проведоха неформална среща, на която решиха да ограничат добиваните количества. Сделката обаче ще стане окончателна, ако се потвърди официално на срещата им във Виена през ноември, поясни експертът.
„Никой не може да бъде сигурен какво ще се случи с цените на петрола, но видяхме, че веднага след решението за ограничаване на добива цените скочиха леко. Увеличението обаче беше с около три долара за барел, което не е нищо драматично. Може би ще има промени, когато през ноември видим повече детайли около сделката и стане ясно дали тя изобщо ще се случи. Трябва да видим квотното разпределение на добива на страните. Знаем обаче, че ако цените се задържат на около 60 долара за барел, на пазара ще се появят още количества, които да регулират това ниво. В средносрочен план обаче трендът при цените е нагоре”, смята той.
 
Акос ЛошЛош посочи, че успешното достигане до някаква сделка, макар и на неформална среща, може да се разглежда и като знак на отчаяние, че тази стратегия на страните от петролния картел, избрана преди две години - през ноември 2014 г., вече не работи. Според него страните производителки на петрол, начело с лидера Саудитска Арабия, не са очаквали, че тогавашното им решение ще доведе до такова понижение на петролните цени и че те ще останат толкова дълго на рекордно ниски нива.
 
Вече са налице все повече мнения, че ОПЕК не може да контролира пазара и влиянието на организацията е някак изчерпано. Появяват се нови фактори - най-яркият пример са добивите на шистов газ в САЩ, върху нуждите на бизнеса оказва огромно влияние дигитализацията на всички процеси, а освен това нуждите на Китай намаляват, тъй като страната изпитва сериозни икономически проблеми. Друг фактор е климатичното споразумение от Париж, което ще окаже влияние върху производствата в много страни, съответно върху търсенето им на петрол.