Бившият ректор на НАТФИЗ проф. Любомир Халачев е кандидатът за вицепрезидент на АБВ, съобщиха от пресцентъра на партията. Кандидатът за президент на АБВ Ивайло Калфин коментира, че една от причините за номинацията на Халачев е, че той е човек, силно свързан с духовността, което е много важно за президентската институция.
"Проф. Халачев е човек, който е много свързан с духа, с духовността - нещо, което за мен е изключително важно не само в кампанията, но е важно президентската институция да бъде силна по тези теми", каза Калфин.
 
Той изтъкна, че за него е важно в президентската администрация да има "тази постоянна линия, трайния ангажимент, свързан с духовността, изкуството, образованието - важна част от българското самосъзнание".
 
Проф. Халачев е много уважаван човек, който с опита си досега, с личността си би изпълнил функцията на вицепрезидент, която е част от президентската институция, категоричен е Калфин.
 
Проф. Халачев е продуцент, сценарист и режисьор. Настоящ председател на гражданския съвет на АБВ и бивш ректор на НАТФИЗ.
 
От коалиция "Калфин - президент" определиха двойката Калфин - Халачев като добре балансирана и изключително подготвена.