Държавният секретар на САЩ Джон Кери заявил, че не е успял да убеди администрацията на президента Барак Обама да подкрепи дипломатическите усилия за урегулиране на сирийския конфликт с реална заплаха за прилагане на сила и признал, че руските дипломати са го „надхитрили“. Това съобщава в събота (1 октомври) The New York Times, като се позовава на аудиозапис от разговори на Кери с представители на сирийската опозиция, с който изданието разполага, пише Лента ру.

По информация на вестника срещата се е състояла миналата седмица, след провала на споразумението с Русия за прекратяване на огъня в Сирия. „Мисля, че разполагате с трима-четирима човека в администрацията (на Обама), които настояват за употреба на сила, но аз изчерпах аргументие си. Аз също бях за използване на сила, но ситуацията се стече другояче“, казал Кери.

„Опитваме се да решим въпроса по пътя на дипломацията и аз разбирам, че това ви огорчава. Никой не е по-разочарован от нас самите“, добавил  американският държавен секретар. Кери, както пише The New York Times, изразил несъгласие с политиката на Обама. Той подчертал, че Вашингтон е готов да подкрепи опозицията в борбата й срещу групировките „Ислямска държава“ и „Джебхат ан-Нусра“, но не желае да се намесва в конфликта с лоялната към сирийските власти „Хизбула“.  

Кери признал, че евентуално разширяване на доставките на оръжие за сирийската опозиция или пряка намеса в конфликта може да доведе до „неприятни последици“.„Русия ще вдигне мизата, Иран ще вдигне мизата; ще се нароят още „Хизболи“ и „Нусри“. Саудитска Арабия и Турция ще изгубят всичките си пари и всички вие ще бъдете унищожени“, казал той.

Шефът на Държавния департамент предположил, че Башар Асад ще участва в изборите за президент на Сирия, ако те бъдат проведени под контрола на западните страни и ООН. В тази връзка той посъветвал сирийската опозиция да не бойкотира изборите, за да влезе в състава на преходното правителство.
От Държавния департамент отказаха да коментират изказването на Кери, квалифицирайки го като „частна беседа“. Същевременно някои от участниците в срещата споделили пред изданието, че разговорът им подействал деморализиращо, тъй като разбрали, че не могат да разчитат на по-нататъшна помощ от страна на администрацията на Обама.

Източник: Руски дневник