Някои от най-влажните дъждовни места в света се намират в отдалечени райони, но има и населени градове, в които буквално се изливат кофи с вода. Обикновено те са разположени в тропически зони и ако при някои дъждът е сезонен, има места, на които вали целогодишно.

Вижте най-дъждовните градове на планетата:

Куибдо, Колумбия

С население от над 100 000 души, най-големият град в областта Чоко може да се похвали с близо 9 литра на кв. м дъжд. Градът е разположен близо до планините и тук няма сух сезон, вали почти всеки ден. През декември, когато е най-студено, вали скреж, а през топлия сезон – април, има много гръмотевични бури.

Монровия,Либерия

Градът се намира на северозападния бряг на африканския бряг и има население от над 1 милион души. Тук вали около 182 дни в годината, а дъждът е средно 4.5 литра на квадратен метър. Дъждовният сезон продължава от май до октомври, а юни и юли са най-влажни. По това време пътищата са труднопроходими заради кални маси. Между декември и февруари е все още влажно, но не вали толкова.

Хило, Хавай

Въпреки перфектното време по картичките, плажовете и слънцето, хавайският остров е и доста дъждовен. В някои части на острова, като Биг Бог и планината Пуу Кукуи, падат съответно по 10 и 9 литра на кв. м дъжд, докато има и места, на които валежите достигат над 11 литра на кв. м. Когато говорим за хавайски градове, Хило е победител с 272 дъждовни дни и 3.5 литра на кв. м.

Мангалоре, Индия

Населението на града е 400 000 души, което го прави сравнително малък за Индия. Тук падат средно по 3.5 литра на кв. м дъжд. Градът се намира на Арабско море, на западния бряг на Индия, където се срещат двете реки Нетравати и Гурупур и въпреки солидното количество валежи, това не е най-дъждовното място в страната. Тук са двете най-влажни места в света – Черапунджи и Маусунрам – с по 12 метра.

Буенавентура, Колумбия

Градът е с население 300 000 души. Разположен е по брега на Тихия океан и средно на година тук падат по 6 л/кв. м дъжд. Най-сухите месеци са от януари до април, а най-влажните са септември и октомври.

Кайен, Френска Гвиана

Столицата на единствената англоговоряща страна в Южна Америка има тропически климат. Това е един от най-влажните градове в Южна Америка с 6 л/кв. м средногодишни валежи и 212 дъждовни дни. В Кайен има два дъждовни сезона – от декември до януари и от април до средата на юли.

Белем, Бразилия

Средно тук падат по 3 л/кв. м дъжд на година, което не е особено много, но дъждовните дни са около 251. Градът има население от 143 000 души и е разположен близо до Екватора. Белем е по-близо до Кайен, отколкото до Рио де Жанейро. Дъждовният сезон тук е между декември и май. Най-влажни са февруари и март.

Куала Теренгану, Малайзия

Разположена северно от Екватора, Малайзия е една от най-влажните страни на земята. Куала Теренгану е с население от 285 000 души, а количеството дъжд, което пада, е средно 3 л/кв. м. Градът се намира на рега Теренгану, която през декември 2014 г преля. Дъждовният период тук е между ноември и януари.

Източник: Profit.bg