Премиерът Бойко Борисов направи последен опит да склони бургаския кмет Димитър Николов да се кандидатира за президент. Това се случи днес, когато двамата откриха рибарското пристанище в Черноморец. 
Николов и Борисов пристигнаха с джипа на премиера в курортното градче. Общоизвестен факт е, че премиерът сам шофира джипа си. При досегашните му посещения в Бургас обичайната практика е с него да пътува Димитър Николов, някой от бургаските депутати на ГЕРБ, министър, или областният управител Вълчо Чолаков, който е един от най-близките до Димитър Николов в последните две години.

Този път обаче единствено компания му правеше бургаският градоначалник, което на всички присъстващи даде да се разбере, че Бойко Борисов и Димитър Николов е трябвало да проведат важен разговор на четири очи, с който министър-председателят да го склони да се впусне в битката за "Дондуков 2". След слизането си от джипа на премиера Димитър Николов се опита да покаже, че е в обичайното си добро настроение, но си личеше, че нещо го притеснява, той изглеждаше силно загрижен.

Именно пристигането на премиера за откриването на рибарското пристанище в засили слуховете, че Димитър Николов е спряган за държавен глава.

Към 15:00 ч. най-възможният кандидат на партията е председателят на Народното събрание Цецка Цачева, за вице е спряган варненският депутат генерал Пламен Манушев. Цачева изглежда вероятният кандидат-президент не защото има по-големи шансове от Димитър Николов, а защото бургаският кмет не иска да е държавен глава. Същото е положението и с други от спряганите за поста Йорданка Фандъкова и Томислав Дончев.


Бойко Борисов паркира джипа си на пристанището в Черноморец точно в 09:00 ч., от него слязоха двамата с Димитър Николов, а охранителите на НСО ги чакаха до колата

Ако бъде издигнат, Димитър Николов със сигурност има по-голяма подкрепа, не само в партийните среди, а и в периферията на дясното политическо пространство, където безспорно е харесван политик.  Не е за подценяване и сериозната подкрепа на бургазлии за него, анализират политолози. С една силна кампания той може да спечели изборите още на първия тур.

На въпроса на годината кой ще бъде кандидатът на ГЕРБ за президент - Борисов сряза журналистите. Точно тогава всички погледи бяха вперени в кмета Димитър Николов, за да видят дали поне с изражение ще се издаде. Той обаче се държа хладнокръвно, а отговорът на Борисов бе, че утре в 11 ч. ще стане ясно официално коя е кандидатурата на партията.

Източник: Флагман бг