Прекарвате години в търсене на решение, събирате информация, трупате хипотези, но картината все не е завършена... тогава подсъзнанието добавя последния гениален щрих. Вижте 5-те открития, направени на сън.

ДНК

Джеймс Уотсън, Розалинд Франклин и Франсис Крик дълго време изучават изображенията на дълги молекули, за да установят как са структурирани.

Един сън на Уотсън обаче ги навежда на идеята за двойната спирала. Така е открита структурата на ДНК.

Иглата на шевната машина

Елиас Хоу, който създал съвременната шевна машина, се чудел как иглата на новото му изобретение може да проработи. Конецът не можел да се вдява в основата, както при ръчната игла, а това изглеждало единственият начин.

Една нощ той сънувал, че е пленен от канибали, които му дават едно денонощие да завърши машината. Когато го водели към мястото на екзекуцията, той забелязал, че копията на канибалите са продупчени на върха. Хоу се събудил в 4 ч. сутринта и само за пет часа иглата с ухо на върха била готова.

 Франкенщайн

През 1816 г., Мери Уолстънкрафт Шели и съпругът ѝ посетили поета Лорд Байрон във вилата му на брега на Женевското езеро. По време на престоя си там решили да си направят литературно състезание. Известно време Мери нямала идея, докато не се събудила от ужасен кошмар.

Тя сънувала човек, който лежи изпънат и постепенно, под действието на някакъв мощен двигател, показва признаци на живот. След това трябвало само да опише кошмара си.

Песента "Вчера" (Yesterday)

Пол Маккартни бил на 22 г., когато се събудил "с приятна мелодия в главата" и се запитал коя е тази песен. Бързо изсвирил мелодията на пианото си. Свирил я на най-различни хора, докато накрая не се убедил, че я е измислил сам. Истинският текст се появил по-късно.

Периодичната таблица

Менделеев знаел всичко известно за откритите по негово време 63 елемента. Той записал върху карти имената и атомните им тегла с надеждата да открие схема за подреждането им. Работил три дни без прекъсване, докато накрая, капнал от умора и заспал.

Вместо да изкара ден и половина в сън, както повечето жертви на недоспиване, той се събудил само след минути, видял насън таблица, в която всички елементи са пасвали по местата.



Източник: Вести бг