Бъдещето на Реформаторския блок (РБ) минава през убедителен резултат на президентските избори. Именно затова настояваме за висока цел – стремим се към балотаж. Мобилизирайте хората. За това призова вицепремиерът и лидер на „Движение България на гражданите“ (ДБГ) Меглена Кунева пред делегатите на Третото национално събрание на партията, което се провежда днес във Варна, съобщиха от партийната централа.
Мобилизирайте хората, търсете партньорството в Блока, привличайте нови лица, правете в общинските съвети политики, полезни за съгражданите ви, включете се активно и всеотдайно с целия ни ресурс и професионализъм в кампанията на нашата двойка – Трайчо Трайков и ген. Съби Събев, каза още Кунева. Ние можем да постигнем четвърти избори подред с още по-висок резултат на РБ, категорична беше тя.

Имате пълната ни подкрепа, ще обиколим страната колкото пъти трябва, за да може ние да успеем, вие да успеете, България да успее, обърна се тя към Трайков и Събев, които също присъстват на събранието. Тя заяви пред делегатите, че ДБГ е голяма и допринасяща за успеха на РБ част от Блока. Неговото бъдеще е в нашите ръце. РБ не може да бъде подчинен на нечий личен проект и това е добър здравен статус на нашия съюз. Вярвам в развитието на Блока, както и си давам сметка и за дефектите в него, каза още лидерът на ДБГ. Хората виждат недоверието между нас и това е мотив за реформа на Блока. Кунева поиска от делегатите мандат да работи за сключване на ново коалиционно споразумение на РБ след президентските избори, за разширяване на Блока с нови партньори и за провеждането на конфедеративен конгрес още в началото на следващата година. С това целим развитието и утвърждаването на РБ като катализатор на реформаторската енергия в обществото.

Искам да е ясно: изразяваме ясна подкрепа за енергично и дългосрочно сътрудничество с партиите от Реформаторския блок в условията на взаимно доверие и почтено партньорство, каза още Кунева. По отношение на участието в управлението Кунева бе категорична, че през втората половина на мандата ДБГ ще бъдат още по-критични към всяко отстъпление от реформаторските политики. Чух решимостта ви да засилим ролята на РБ в управлението не само като коректив, но и като пречка пред завръщането на БСП, ДПС и техните производни проекти във властта. Чух политическата воля на ДБГ - бъдещото участие на РБ в управлението трябва да зависи от решителната подкрепа на мнозинството за политиките и законодателството за борба с корупцията, за издигането на образованието като най-важен приоритет на държавата и за мерките за увеличаване доходите на гражданите. ДБГ подкрепя мнозинството тогава и когато то показва твърда лоялност към тези политики.

Пред делегатите на националното събрание вицепремиерът очерта предизвикателствата пред външната и вътрешната политика на страната. ЕС не може и не трябва да бъде пасивно депо за мигранти. България, бидейки на южната граница на тази сеизмичност, понася процесите особено болезнено и със стабилност, за която РБ допринася осезаемо, подчерта тя. България доказа, че вярва в солидарността и прояви твърда лоялност към изискванията на Шенген и сигурността в ЕС. И то в момент, в който ЕС показа недалновидност като не присъединява България в Шенген. Аз няма да отстъпя от тезата си, че България в спешен порядък трябва да бъде приета по въздух и вода в Шенген, а ЕК да поправи тази своя политическа грешка спрямо нас, категорична беше Кунева. Споделяме разбирането, че страната ни трябва да затвори границите си за икономически имигранти, а на имиграционната криза и другите предизвикателства пред ЕС да отговорим с политики по консолидация на Съюза, заяви лидерът на ДБГ.

Тя очерта четири основни цели, към които България трябва да се стреми с по-ясна и твърда позиция в европейски план - обща отбранителна политика и създаване на общи европейски въоръжени сили; развитие на общата политики по сигурността с европейска гранична служба, общо европейско антитерористично бюро и безусловно разширяване на Шенгенското пространство с всички страни членки; укрепване на европейския валутен съюз и ускоряване на темпото на присъединяване към единната европейска валута на всички държави членки и ускорено развитие на европейския енергиен съюз и участие на България в европейската енергийна борса.

ДБГ през този и следващия период до Четвъртото национално събрание (2019 г.) трябва да се посвети на политиките на отговорност за бъдещето, каза още Кунева. По думите й това са борбата с корупцията, грижата на държавата за образованието като основен приоритет и решаването на проблема с ниските доходи, работещите бедни и слабата производителност на труда. По отношение на антикорупцията Кунева коментира, че битката предстои и няма да е лека: коалицията за корупцията е подмолна, голяма и добре организирана. На тях обаче ще кажа, че българските граждани очакват истинска, не бутафорна борба с корупцията, искат да видят реални присъди, а не фасадно правосъдие - това е единственото, което ще затвори пропастта между властта и гражданите, каза тя. Втората половина на мандата трябва да се реорганизира около постигането на европейски стандарт на българите.

ДБГ ще подкрепя политиките за стимулирано нарастване на заетостта и адаптирането й към изискванията на пазара на труда, категорична беше Кунева. Всички реформи в образованието, които правим, са именно за да стане България конкурентна на базата на знания и експертиза, а не на ниски заплати: инвестиции в нови възможности в образованието; компенсирането на недостига на кадри със съответните умения на пазара на труда; развитие на иновациите, увеличаване на средствата за изследвания и наука, увеличаване на експортните възможности, диверсификацията на енергийните доставки, са само част от задачите ни като десен политически субект до следващото Национално събрание, каза още вицепремиерът.