Германският автомобилостроител Фолксваген (Volkswagen) ще плати 1,2 милиарда долара на автокъщи в САЩ, чийто бизнес е пострадал заради скандала с манипулираните газови емисии на дизеловите двигатели, съобщават световните агенции, информира bTV. Това предвижда извънсъдебно споразумение, постигнато между двете страни в Сан Франциско.
Сега споразумението трябва да бъде одобрено официално от съдия. Не се уточнява броят на автокъщите, които ще получат компенсации. На търговците на автомобили вече е разрешено да развалят сделката и да подадат индивидуален иск срещу концерна.

Според документа "Фолксваген" се задължава да похарчи около 10 милиарда долара за поправка или обратно изкупуване на около 475 000 продадени в САЩ негови коли с 2-литрови дизелови двигатели. При тях беше установен софтуер, позволяващ да се заобиколят американските строги изисквания за съдържание на вредни вещества в изхвърляните газове.

Концернът ще плати на собствениците на такива автомобили между 5000 и 10 000 долара в зависимост от годината на производство, пробега и други фактори. "Фолксваген" ще плати и 2,7 милиарда долара за отстраняване на екологичните вреди и ще отпусне 2 милиарда долара за разработка на автомобили, които замърсяват околната среда в по-малка степен.

Проблемът с фалшифицираните тестове за вредни газове засяга 11 милиона автомобила на групата в цял свят.