Част от статуетка на Хермес е открита при разкопки в археологическия комплекс „Калето” в Мездра. В продължение на 4 дни екипът на д-р Сергей Торбатов успял да открие уникални находки, сред които има и монети, част от които са характерни за други провинции, съобщава konkurent.bg
„Обектът е изключително богат и предвид консистенцията на почвата артефактите са изключително добре запазени. Най-впечатляващи са т. нар. вутивни дарове, които съответстват на светилищния период на този обект. Сред находките намерихме много монети, оловни тежести от рибарска мрежа, използвана за ритуални жертвоприношения на светилището, бронзов стилус, с който се е пишело на дървени плочи, както и част от статуетка на бог Хермес. Частта е прекрасен шедьовър на ювелирното изкуство и представлява ръка, държаща кесия с пари. Изработена е от масивен бронз. Такава находка, свързана с Бог Хермес до момента не е намирана тук“, разказа Биляна Иванова от БАН. 

Д-р Сергей Торбатов сподели, че освен огромното количество бронзови монети, които са открити на „Калето“, са намерени много керамични съдове, от които и уникален култов съд с релеф от вътрешната страна. 

Очаква се от понеделник разкопките да продължи директорът на Реггионалния исторически музей във Враца - Георги Ганецовски, с което да се продължи разкриването на пластовете история, затрупани под зелената покривка на хълма.