Промяната в кандидатурата на Ирина Бокова с тази на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН беше абсолютно наложителна. Това каза Ирена Соколова, народен представител от ПП ГЕРБ, цитирана от "Фокус".
„Г-жа Бокова имаше своя много добър шанс и в рамките на няколко гласувания тя можеше да покаже степента на подкрепа за нейната личност като генерален секретар на ООН. Уви, на всичките гласувания мястото, което тя заемаше е все по-надолу. Не беше "бон тон" от страна на нашето правителство да остави една кандидатура, която не може да събере подкрепа така необходима да оглавим мястото в ООН, а именно председателското“, допълни тя.

Соколова добави, че много страни – държави, членуващи в Организацията на обединените нации, подкрепят кандидатурата на Кристалина Георгиева, а в това число и една голяма част от социалистите и социалистическите лидери в Европейския съюз.

Според нея Кристалина Георгиева е доказала себе си като вицепрезидент на ЕС, като еврокомисар, който отговаря за най-тежкия сектор – финансовия, и който се е справил в сектора за миграционна политика и бежански проблеми в миналия мандат на ЕК. По думите й Кристалина Георгиева е повече от успешен политик и сметките, които отделните страни правят по някакви други критерии, извън качествата и обективните умения на кандидатите, са недобър вариант и критерий.