Вижте 8 причини, задари които не е полезно да сваляте килограми.
Не обръщате внимание на калориите

Избирате здравословни храни, но не смятате бисквитите, които сте хапнали вечерта, пише profit.bg. Затова не се чудете защо кантарът не помръдва. Трудно е да се каже, но трябва: дори и здравословната храна има калории. Избирайки храната, знайте, че всичко е въпрос на смятане на калории – приети и изгорени. Ако вечерята ви е салата, соьмга и пълнозърнеста паста, то тя със сигурност е здравословна, но ако сметнете, съдържа поне 800 калории. Затова, избирайки здравословното, не пренебрегвайте цифрите.

Компенсирате храненето с упражненията

Може да се поздравите за фитнеса по време на обедната почивка, но това не ви позволява да се храните колкото искате. Ако вашият инструктир ви обещава, че с тези упражнения ще изгоритe 500 калории, имайте предвид, че всеки е различен и при вас може да са 300. За най-точна преценка носете гривна, която ще следи колко калории сте изразходили на база вашето тегло и лични показатели. И имайте предвид, че ако се възнаграждавате всеки път, все едно не сте изразходили нищо.

Не броите добавките и екстрите

Една лъжичка кетчуп на яйцето или бургера ви добавя 20 калории (а най-вероятно вие слагате повече от лъжичка). А малко сметана в кафето добавя около 40 калории и 3.5 грама мазнини. Лъжичка майонеза "натежава" сандвича с 90 калории и 10 грама мазнина. Затова съветът ни е да бъдете внимателни с добавките и да ги използвате пестеливо. Или търсете здравословните им алтернативи.

Храните се навън, дори да броите калориите

Всеки обича добрите ресторанти, но има един основен проблем. Никой не знае какво точно има в храната. Дори да има посочени калориите, те са на някаква обща база и истиността им е под съмнение. Нали не мислите, че готвачите броят и мерят всичко с точност? Затова, поръчвайки, правете умен избор на храната.

Храните се с храни „твърде добри, за да са истински“  

Коло често се храните със снакс, който е чудесен и почти няма калории? Или парче брауни, на етикета на което пише, че съдържа само 50 калории? Има някои храни, които се водят за толкова полезни, нискокалорични и здравословни, но колко истински са?

Размерът на порциите

Това сме го повтаряли много пъти, но е сред основните причини за качване на килограми. Погледнете размера на порцията си! На кутийката зърнена закуска пише 110 калории на порция, но колко сте сложили вие? И една уловка. На пакетчето пише калориите за една порция, но то съдържа често две или три. Затова внимавайте какво точно е обозначено.

Падате в капана на „0 калории“

Не консумирайте неограничено количество храни с 0 калории. Когато един продукт съдържа по-малко от 5 калории, производителите пишат като 0. Така често истинските стойности не стават ясни. Внимавайте при салатните сосове, бонбоните и спрейовете за готвене.

Изпивате вашите калории

Загадка: Кое съдържа повече калории: чаша портокалов сок или няколко бадема и среден портокал? Малка чаша сок съдържа 165 калории, докато второто – 140. И освен това е по-пълноценно като храна. Изводът – внимавайте с това, какво пиете. И най-добре – дъвчете калориите си!