Шашнах мама, даже не знаеше, че мога да меся! Всичко е в тестото - най-верният ми помощник за върховни сиренки и пирожки!
Днес ще ви дадем рецептата за най-вкусното тесто на света! Можете да го печете или пържите, да го пълните със сладка или солена плънка - все е хубаво!
Рецептата за тесто с мая
ПРОДУКТИ ЗА ОКОЛО 30 ПОНИЧКИ/МЕКИЦИ
- 1 пакетче суха мая или 50 грама прясна
- 1,5 чаша топло прясно мляко
- 4 супени лъжици захар
- 21 с. л. брашно
- 2 яйца
- 2/3 чаша растително масло
- щипка сол
ПРИГОТВЯНЕ
- В топлото мляко разтворете маята, добавете захарта, 6 супени лъжицио и разбъркайте хубаво всичко.
Покрийте и оставете за 30 минути на топло място.
- Яйцата разбийте на стайна температура с щипка сол и постепенно ги добавете към шупналата смес.
- Добавете брашното, налейте олиото и омесете тесто, което не залепва за ръцете.
- Намажете работната повърхност с малко олио (не я поръсвайте с брашно!), сложете отгоре тестото, покрийте с кърпа и го оставете за 30 минути да втасва. През това време можете да приготвите плънка.
- Разделете тестото на малки порции и оформете понички или мекички с плънка по желание. Оставете ги за 15 минути.
- Какво ще правите след това, зависи от избрания метод на подготовка. Ако ще ги печете на фурна, намажете ги с жълтък, а ако ще ги пържите - оставете ги така, като само леко ги сплескайте.
- Изпечете поничките за 25 минути при 180 градуса или ги изпържете в добре загрят тиган в умерено количество олио.
Последвайте ни
0 Коментара: