Това универсално тесто за понички и мекици е  универсален помощник в кухнята. Всички изделия от него са въздушни, нежни, невероятно вкусни и повече напомнят на кифлички с пълнеж, пише zajenata.bg.

Днес ще ви дадем рецептата за най-вкусното тесто на света! Можете да го печете или пържите, да го пълните със сладка или солена плънка - все е хубаво!

Рецептата за тесто с мая 

ПРОДУКТИ ЗА ОКОЛО 30 ПОНИЧКИ/МЕКИЦИ

  • 1 пакетче суха мая или 50 грама прясна
  • 1,5 чаша топло прясно мляко
  • 4 супени лъжици  захар
  • 21 с. л.  брашно
  • 2 яйца
  • 2/3 чаша  растително масло
  • щипка сол

ПРИГОТВЯНЕ

  1. В топлото мляко разтворете маята, добавете захарта, 6 супени лъжицио и разбъркайте хубаво всичко.

Покрийте и оставете за 30 минути на топло място.
  • Яйцата разбийте на стайна температура с щипка сол и постепенно ги добавете към шупналата смес.
     
  • Добавете брашното, налейте олиото и омесете тесто, което не залепва за ръцете.
     
  • Намажете работната повърхност с малко олио (не я поръсвайте с брашно!), сложете отгоре тестото, покрийте с кърпа и го оставете за 30 минути да втасва. През това време можете да приготвите плънка.
  • Разделете тестото на малки порции и оформете понички или мекички с плънка по желание. Оставете ги за 15 минути.
     
  • Какво ще  правите след това, зависи от избрания метод на подготовка. Ако ще ги печете на фурна, намажете ги с жълтък, а ако ще ги пържите - оставете ги така, като само леко ги сплескайте.
  • Изпечете поничките за 25 минути при 180 градуса или ги изпържете в добре загрят тиган в умерено количество олио.