Сърдечно-съдовите заболявания са причината за смъртта на около 64 % от българите. Само част от хората усещат прескачането на сърцето, а на него трябва да му се обръща внимание, обяснява проф. Арман Постаджиан, бъдещ председател на Дружеството на кардиолозите в България, пред Puls.bg.
„При предсърдно мъждене обикновено пулсът се забързва и трябва да се обърне внимание“, заяви още проф. Постаджиан. Между 25 и 30% от смъртните случаи от мозъчен инсулт в България са причинени от емболия вследствие на предсърдно мъждене, добавя специалистът.

По думите му към тези проценти трябва да се добавят и случаите на инвалидизация след претърпян мозъчен инсулт, тъй като така погледнато, проблемът е още по-сериозен.

Проф. Постаджиан е категоричен, че дори при най-малките симптоми трябва да се обърнем към специалист, за да придобием по-ясна картина какво е състоянието на сърцето ни.

„У нас имаме много добра медикаментозна терапия, имаме много добра немедикаментозна терапия и великолепна електрофизиология, която може да реши дефинитивно проблемите в известна част от случаите“, уточни специалистът.

Българският пациент трябва да е по-добре информиран, дебело подчерта проф. Пастаджиан, като по думите му информираността, профилактиката и ранната диагностика са от решаващо значение при наличието на сърдечно-съдово заболяване.