Посланикът на Холандия в Москва Рене Джонс-Бос ще бъде привикан на 3 октомври в руското МВнР. Тя ще обясни причините за неприетите от Москва методи на работа на Съвместната следствена група по случая със сваления над Източна Украйна самолет МН17, предаде РИА Новости, цитиран от Фокус.
„В министерството се запознаха с прес-съобщението на холандското МВнР. Обръща се внимание на тоталното неприемане на Холандия на всяка, дори и на абсолютно аргументираната критика на обнародваните междинни резултати от разследването на катастрофата на малайзийския самолет на 17 юли 2014 г.“, пише в прес-съобщението на руското министерство. От там са изразили недоумение, че предварителните резултати са представени като единствено верните и не търпящи съмнения или възражения.

Прес-секретарят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че на посланика ще му бъде посочено, че игнорирането на предоставената от Русия информация е нещо неприемливо. Според нея подобен подход ще подкопае сътрудничеството между руските експерти и разследването, а също така ще компрометира усилията по установяването на истината около трагедията и представянето на отговорните пред правосъдието.