Обвиненият в злоупотреба със служебно положение бивш ректор на Медицинския университет проф. Ваньо Митев заяви, че при напускането му в банковите сметки на учебното заведение е имало 100 млн. лв. Уволнени вчера служителки твърдят, че всички документи били показани на следователите и били изрядни - и счетоводно, и морално, съобщава NOVA.

„Персонална атака има срещу мене. Доста от високо трябва да е, за да стане това мълниеносно прокурорско разследване. Може и по-високо от министър да бъде”, заяви той. 

След одит от Министерството на образованието, прокуратурата започна разследване срещу проф. Митев за сключване на неизгодни сделки, злоупотреба със служебно положение и безстопанственост.

В доклада от одита се посочва, че при управлението на бившия ректор, университетът е приемал чуждестранни студенти без изпит по биолгоия и химия, а само с матура. 

„Просто няма да има кандидати, ако сложим такива сложни изпити. Те ще завършат, ако си вземат изпитите. Но плащат 8 хиляди евро”, коментира проф. Митев. 

В доклада се виждат сериозни разлики в заплатите - шофьорът на ректора получавал над 1800 лв., а заплатата на заместник-ректорите била по-ниска. Те били на половин щат, докато шофьрът на щат и половина. Проф. Митев посочва, че причината за това е, че той самият работел по 10-12 часа на ден и му трябвал шофьор през цялото време.

Скъпо излязла, според министерството и колата за ректора - почти 180 хиляди лева. Командировките - също, но по думите на Митев разходите си заслужавали за привличане на студенти и за трупане на опит.