Всеки четвърти у нас смята, че хората с психични проблеми трябва да бъдат изолирани в специализирани институции или болници. Това показват данните от национално социологическо проучване, проведено от Сдружението за прогресивна и отворена комуникация. Според друго допитване над половината и от учениците тийнейджъри от София са за изолация на психично болните, съобщава БНР.
13 на сто от запитаните в представителното проучване посочват, че се страхуват от психично болни. Всеки пети е сигурен, че има такъв човек в близкото си обкръжение. По-толерантни от мъжете са жените, но те пък се страхуват повече от хора с подобни заболявания.
 
Ако обществото не признава такъв проблем, то е болно, а не психично болният, заяви социологът Вяра Ганчева.
 
Допитване сред 30 души с психични проблеми, настанени за лечение в психиатричната болница в Нови Искър, показва, че по-голямата част от тях – близо 70 на сто не смятат, че имат психичен проблем. Половината посочват, че не се чувстват малоценни заради проблема си. Какъв е изводът от тези данни?
 
Опит за адаптация към враждебната среда, което проличава в скритите противоречия в дадените отговори. Това показва дълбоката травма от тази неравностойна позиция в обществото. Това обясни директорът на Националния център по обществено здраве и анализи Христо Хинков.
 
Високият процент младежи, които смятат, че хората с психични проблеми трябва да бъдат изолирани, говори, че ние предаваме своите нагласи. Това коментира Албена Дробачка от Сдружение за прогресивна и отворена комуникация.