Смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева е с цел България да спечели битката за поста генерален секретар на ООН. Това каза анализаторът проф. Михаил Константинов.  По думите му участието на една държава с двама кандидати не е прецедент, но въпреки това шансовете на Бокова за спечелване на поста остават минимални, а пред подкрепата за Кристалина Георгиева стоят много неизвестни.
„Проблемът е дали от руска страна ще наложат вето върху кандидатурата на Кристалина Георгиева или не. Логично е да наложат такова, тъй като участваше в санкциите срещу тях, чрез ЕС. От друга страна, Русия е под много силен натиск по различни линии. Върху тях има наложени санкции, които вредят на икономиката им и персонално на някои руски ръководители. Освен това положението в Сирия също не е „розово“ за нито една от воюващите страни, там руснаците, въпреки военните си успехи, са под натиск“, обясни той пред "Фокус".

Проф. Михаил Константинов добави, че друга пречка пред кандидатурата на Кристалина Георгиева е, че при евентуално спечелване на поста българки ще оглавяват както ООН, така и ЮНЕСКО, което няма да бъде позволено от международната общност.