Европейският съюз ще ратифицира следващата седмица Парижкото споразумение за климата, което може да му позволи да влезе в сила, съобщиха днес дипломатически източници, цитирани от ДПА.
Сключеното през декември споразумение е първият глобален план да се ограничи покачването на температурите на планетата под 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха.
 
Споразумението ще влезе в сила, когато 55 държави, отговорни за най-малко 55% от световните емисии на парникови газове, го ратифицират.
 
Досега 61 държави, отговорни за 48 на сто от световните емисии, направиха това, което значи, че първото условие е изпълнено. Щом ЕС ратифицира споразумението, ще бъде изпълнен и вторият критерий, предаде Асошиейтед прес.
 
Министрите на околната среда на страните членки на ЕС постигнаха споразумение за бързо колективно ратифициране на сделката. Очаква се Европейският парламент да гласува по този въпрос във вторник.
 
"Зелена светлина от всички страни членки за бързо ратифициране на Парижкото споразумение", написа днес в "Туитър" председателят на Европейския съвет Доналд Туск след извънредна среща на 28-те министри в Брюксел, предаде Франс прес.