Не съм терорист. Аз съм човек, който никога не е понасял тероризма, но бях наклеветен във Франция. Исках да отида в Турция и там да живея спокойно. Във Франция бях подложен на натиск. Затова не съм сигурен дали желая да бъда екстрадиран във Франция. Ще се възползвам от правото си да размисля. Това каза пред съда в Хасково издирваният за тероризъм във Франция Мишел Клеман.
18-годишният Клеман е роден в Канада и има френско гражданство, съобщава "Монитор". 

Клеман беше арестуван на 28 септември 2016 г. на ГКПП-Капитан Андреево, при опит да премине легално от България в Турция. Предполагаемата крайна цел на неговото пътуване е била Сирия, където според френските власти той е смятал да се присъедини към бойците на ИДИЛ.

Според самия Клеман обаче той искал да се установи да живее в Турция. Не бил ислямист, четял ислямистки сайтове, защото харесвал красива мюсюлманка, която искал да впечатли със знанията си за нейната религия.

Късно следобяд днес в Хасково започна делото, с което Окръжната прокуратура поиска постоянен арест за французина. Съдът с председател Красимир Димитров уважи искането на държавното обвинение.


Снимка: Булфото


В Хасково пристигна и европейската заповед за арест, преведена на български език.

В нея френските власти обясняват, че Мишел е признал, че се чувства съпричастен към Ислямска държава. Многократно е посещавал сайтове и информационни системи, свързани с терористичната организация.

„Склонен е към насилие и толерира акта на умъртвяване. Наложено му е да се явява пред френската полиция всеки ден, но Клеман е нарушил тази разпоредба”, стана ясно от представения в съда документ.

„Тезата на обвинението е абсурдна. Това че четеш сайтове не те прави терорист, нито склонен към насилие. Във Франция Клеман не е обявен за терорист, а е нарушил полицейска процедура”, каза адвокатът на Мишел Клеман Веско Георгиев. Според защитника българското законодателство е категорично, че гледането на сайт с каквото и да е съдържание, не те прави престъпник.