Задържаните в хода на спецакция по подозрение в корупция служители на митническия пункт „Капитан Андреево”, са се издънили заради подкупи от по 15-20 евро. Това стана ясно на брифинга на прокуратуратапо случая.
Използвани са специални разузнавателни средства (СРС-та) в рамките на днешния ден. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг във връзка с акцията на специализирано звено „Антикорупция" на ГКПП „Капитан Андреево“, при която бяха задържани 4 гранични служители, предаде Агенция „Фокус“.

Тя уточни, че когато говори за СРС и белязани пари има предвид, че е разрешен способ белязване, т.е. банкнотите са третирани със специално вещество, което оставя следи по ръцете и дрехите на хората и може да бъде установено с ултравиолетови лампи и химическа експертиза. „Част от отбелязаните пари са били дадени на корумпираните служители. Част от тях са открити у задържаните лица. Така че имаме отделно доказано изпълнително деяние „получаване на подкуп“, макар и в малък размер“, каза тя и уточни, че става дума за 15-20 евро.

По думите специализираното звено „Антикорупция“ извършва следствени действия подпомагано от 45 служители на ДАНС и 50 служители на „Вътрешна сигурност“ на МВР. „Операцията е планирана дълго време, за да се постигнат целените от прокурорите резултати“, добави Арнаудова.