„Кокаиновият крал” Евелин Банев-Брендо е купил стотици телефони „Самсунг” с предплатени карти към тях и през ден сменял апарата. Охраната снабдила боса си с най-евтините мобилки, които след броени часове употреба заминавали на боклука. Телефоните Банев изхвърлял заедно с картите, защото по апарата може да бъде засечено местоположението му и така да бъде разплетено битието му - къде ходи и с кого се вижда. А това е последното, което той искал заради сериозни проблеми с правосъдието на България, Румъния и Италия, пише „Уикенд”.
През май 2016 г. Брендо отнесе 14 години килия от Темида в северната ни съседка за търговия с наркотици и убийство на ченге под прикритие. Той на няколко пъти опитвал да се договори с антимафиотите в Букурещ и пращал парламентьори, но ударил на камък. В Италия също го чакат с нетърпение – там босът вече има прочетена 20-годишна присъда по делото „Кокаинови крале”.
 
Топ ченгета са категорични, че Банев е най-хитрата мутра от всички и спазва пълна конспирация, затова хем е жив, хем е на свобода. Запознати твърдят, че борецът от Тополовград си е върнал пълния контрол над всички наркоканали, които конкуренти се опитаха да му отнемат, след като решиха, че ще гние в италиански затвор. Това била една от причината братята Маргини по спешност да се върнат в България. Те имали добри отношения с Брендо и той даже им подал ръка за съвместна работа, но след ареста му бързо го отписали от голямата игра, а той не прощавал предателствата. Затова Николай и Красимир Маринови били позорно изгонени от наркобоса, от когото треперели, обратно в Испания.
 
Според наши хора в ъндърграунда грузински килъри работели за нашенеца. Именно те изпълнили няколкото убийства, подозрението за които паднало върху Банев. Доказателства, които да го свързват с тях обаче, няма, а убийците отдавна били в родината си. Осъденият в Румъния и Италия българин е създал международна престъпна организация, на която могат да завидят и най-печените световни мафиоти, категорични са криминалистите. В нея различни позиции заемали румънци, гърци, италианци, словенци и грузинци. Повечето от тях са му останали верни, докато той търкаше наровете в Италия. Те следели зорко някой да не превземе каналите му, които носели милиарди долари. Някои от тях са участвали в превоза на кокаин, други изпълнявали мокри поръчки.

Най-вероятно грузинец стои зад смъртта на турския бизнесмен Авус Капонуглу и един от основните транспортьори на дрогата Иво Марков-Сиджима, смятат антимафиоти. Убийствата били свързани с пратка от един тон кокаин, който изчезнал мистериозно. Според ченгетата цялата сума от скъпия наркотик влязла в джоба на Брендо, който успял да излъже венецуелския доставчик, че не знае къде е кокаинът, за който отговарял Сиджима. Турчинът финансирал начинанието, а Иво прекарвал с яхта пратките от Венецуела до Испания. Друг човек отговарял за пътя им до други страни е Европа – Италия, Гърция и България. Явус бил препоръчан на Брендо именно от Сиджима, който получавал 30% за труда си. двамата се познавали добре, защото турчинът бил женен за братовчедката на Иво – Искра Генкова.
 
Схемата с кокаина работела перфектно и никой не мислел, че наркобосът ще поръча аверите си. Банев имал силни покровители в България, плащал на високи нива и затова бил спокоен, че няма да изгори, както и стана. Зад гърба му стояли висши полицаи и магистрати. Той обаче си създаде много врагове, които само го дебнели да стъпи накриво. Сред тях били и роднините на убития турчин.
 
Ченгета твърдят, че след като излязъл на свобода, Брендо се договорил с част от враговете си да свалят шпагите. Той имал твърде много работа покрай връщането на наркоканалите си, противниците му също се опасявали, че той ще тръгне да мъсти. Не всички обаче били съгласни да се направят, че нищо не се е случило. Затова Банев е взел безпрецедентни мерки за сигурност, защото не вярвал на никого. Той пътувал и сменял непрекъснато местоположението си, за да не бъде засечен. Запознати твърдят, че босът дори е оборудвал ранчо в САЩ в почти безлюдна местност до мексиканската граница, в което да се спаси при супер напечена ситуация. За всеки случай бункерът имал и скривалище и подземен тунел, по който при нужда наркобосът можел много бързо да се озове в съседно Мексико.