Българското предприятие „Вазовски машиностроителни заводи“ доставя на бунтовниците в Сирия ракети за залпов огън „Град“, съобщава руският сайт Вести. ру в петък (30 септември). Той се позовава на качено в Youtube видео, на което ясно се виждат надписите ВМЗ върху сандъците, от които се разтоварват ракетите, но не уточнява, че доставчик на пратката може да не самото предприятие, а чуждестранна военна фирма.
Маркировката на разтоварените ракети напълно съвпада с тази на ракетите „Град“ произвеждани в българското предприятие „Вазовски машиностроителни заводи“, отбелязва изданието.

В сряда, 28 септември, командирът на опозиционните сили Фарес ал Баюш потвърди в интервю за „Ройтерс“, че отрядите на Сирийската свободна армия, действащи на север от Алепо, са получили „от чужди държави“ ракети „Град“. Досега опозицията в Сирия воюваше предимно с пленено от казармите оръжие.

Установката за залпов огън „Град“ се слава със своята голяма поразяваща мощ в радиус от 22 до 40 км.

Това не е първата доставка на ракети град, която бунтовниците получават от българското предприятие „Вазовски машиностроителни заводи“. В края на август 2016 г. ислямската групировка Suqour Jabal ("Соколите на Леванта“), според публикувано в YouTube видео, също е използвала боеприпаси от ВМЗ в района на Ал Малах, северно от Алепо, отбелязва „Вести“.