14 фирми предложиха 141 места за шивачки, готвачи, строители и военни на традиционна трудова борса в Кюстендил. Тази година желаещите да участват са два пъти повече, над 250 човека минаха през борсата, отчете директорката на Бюрото по труда в Кюстендил Юлияна Хаджиева.

Сред фирмите, участващи в изложението, са местните строители, които търсят усилено хора, както и обувна фабрика, верига за бързо хранене, фирма за производство на бельо, собственик на спортен комплекс, фирма за производство на столове и маси от масивна букова дървесина и др.

Традиционно в борсата участва и Военното окръжие на Кюстендил, което обаче не предлага работа за професионални военни в региона, констатираха двама младежи - Детелин Цветанов и Кирил Ваклев, които обясниха, че са дошли само за да се запознаят с предложенията за професионални войници.

„Няколко пъти досега съм идвал на такива борси, сядаш, говориш с представителите на фирмите, но после, като отидеш в предприятието, нещо все не става”, казва Детелин и допълва, че той би започнал работа и като счетоводител, тъй като е завършил професионална гимназия по икономика, но с тази си професия работа не може да си намери.

„Лятото изкарах на морето, там бях сервитьор и барман в един хотел, заплатата не беше много голяма - 650 лв., но с осигурена храна и спане, така че на практика остава чиста, тук говорих с представители на няколко фирми, обаче предлагат минималната работна заплата”, разказва младежът и допълва, че и Кирил работил на морето през лятото, а сега най-вероятно и двамата ще изчакат да започне сезонът в Боровец и ще се отправят натам.

От 141 свободни работни места, които предлагат в Бюрото по труда в Кюстендил, най-много са за шивачки и кроячи, в шивашката и обувната промишленост, работници в кухня, строителството, производство на мебели и в социалните услуги.

Сред традиционните участници е и завод „Торготерм” в Кюстендил. „Търсим шлосери, заварчици, елтехници и фрезисти”, каза представителят на структурата Тошо Мухтанов и допълни, че работници с такива професии изключително трудно се намират. „Даже и един работник с такава специалност да дойде от тази борса при нас, ще си е струвало”, обясни представителят на завода, произвеждащ кухненско оборудване. Според Мухтанов, след като средните училища в региона престанали да обучават кадри по тези професии, всяко предприятие „дава мило и драго” за работници с такива профили.

Директорът на Регионалната служба по заетост Станислава Поповска, която е сред организаторите на трудовата борса, заяви, че веднага след срещата на борсата одобрените от работодателите кандидати ще получат обаждане от Бюрото по труда в Кюстендил и необходимите документи за постъпване на работа.

„Преговарях с представителя на обувна фирма, тъй като там парите са добри. Заплатата е 600 лева, работи се обаче с много малка почивка, ама парите си заслужават. Договор не ми предложиха, но казаха да отида в понеделник, за да ме запознаят по-подробно с условията“, споделя Марина Данчева. Тя е на 44 години и от две години е без работа, но досега не е работила като шивачка. „Казаха ми, че ще бъда един месец на обучение, като ученичка, след това ще ме назначат за постоянно, ако се справя”, разказва още жената.

От Бюрото по труда в Кюстендил отчетоха, че по време на последната трудова борса 90 на сто от местата, които предложили работодателите, се запълнили.