Русия даде на САЩ да разбере, че повече не трябва да разчита на партньорство в Сирия, пише в The Nation колумнистът Патрик Лоурънс. В своята публикация той се опитва да се ориентира в причините защо споразуменията на Москва и Вашингтон относно Сирия така бързо се провалиха.
Според Лоурънс, Москва със започналото съвместно със сирийците мащабно настъпление на заетото от терористите Алепо демонстрира сила пред Вашингтон и не скрива раздразнението си по отношение на САЩ. Авторът обаче счита, че това е само реакция на Русия относно действията на САЩ.

„Москва сякаш казва на Вашингтон: щом вие настоявате за нова „студена война”, нека повоюваме” – добавя той.

Той сочи причините, които „изкарали Москва извън себе си”. Това е свързано с целите, които САЩ преследват в Сирия.

„Москва накрая разбра, че няма да разубеди американците да се откажат от идеята да направят още един държавен преврат в името на съперничеството на великите държави” – пише той.

От гледна точка на Лоуренс, демокрацията е „последното нещо, което е нужно на САЩ в арабския свят”. Изявлението за „стратегическа неопределеност” на целите на Вашингтон в Сирия авторът счита за „празни приказки” и Русия разбрала това.

Според него, в сегашната ситуация изобщо не става дума за случайна атака на ВВС на САЩ по въоръжените сили на Сирия – според Лоурънс атаката била преднамерена.

„Пентагонът направи всичко за да бъдат забравени споразуменията, това беше очевидно от самото начало” отбелязва той.

Лоурънс обръща внимание на заплахата, която за Русия в Сирия може да представлява Хилъри Клинтън, ако бъде избрана за президент.

Превод и редакция: БЛИЦ