В скоро време в гамата от X-модели на BMW няма да останат свободни позиции. С представянето на прототипа X2 на Парижкото изложение първите шест цифри от 0 до 10 вече са плътно заети и в нея ще остане място само за огромни кросоувъри, пише fakti.bg.
Новото всъдеходно купе е второто BMW, построено на платформата за автомобили с предно предаване UKL. Освен за X1 и 2er Active Tourer, това шаси се използва за всички модели на MINI и ще залегне в основата на бъдещия Countryman.
 

Баварците не съобщават никакви технически подробности за прототипа. Според британското сп. Autocar обаче той е дълъг 4 439, широк 1 821 и висок 1 598 мм. Габаритите са идентични с тези на X1 с изключение на по-ниската с 14 мм каросерия.

Предполага се, че серийната версия на X2 ще се оборудва с 2.0-литров бензинов турбодвигател със 191 к.с. Дизелът със същата кубатура ще има три мощностни варианта със 150, 190 и 230 коня. Купувачите ще могат да избират между механична или автоматична скоростна кутия с шест предавки.
 

Баварците засега не коментират информацията, че малкото всъдеходно купе, което ще се предлага както с предно, така и с двойно предаване, ще има М-версия. Според слуховете тази модификация ще бъде въоръжена с 2.0-литров турбомотор с около 300 к.с.

Ръководството на BMW даде зелена светлина на проекта X2 през май 2015 г. тогава бе съобщено, че интериорът на модела ще бъде напълно идентичен с този на X1. Пазарният дебют на всъдеходното купе е насрочен за второто тримесечие на 2018 г.