Всяка фактура, извадена и показана, е извън контекста на общите правила за прилагане на програмата и на практика представлява манипулация в сегашната предизборна кампания. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на земеделието и храните Десислава Танева, в отговор на обвиненията на БСП за злоупотреби със схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“.
„Такива са цените от началото на прилагане на мерките. В този период е управлявало и сегашното правителство, и кабинетът „Орешарски”. Фактурите в този период, на правителството на сегашната опозиция, бяха абсолютно същите”, посочи Танева. По думите ѝ бенефициенти по тези две мерки са и училища, които директно са избрали възможността те да зареждат собствените си ученици с плодове и млечни продукти.

„Лъжите стават много на брой. Когато социолозите излязат и кажат колко вярва българското общество на политиците, не трябва да се учудваме изобщо от този нисък процент. Само преди няколко месеца бе отправено поредно обвинение за спряна програма в момент, когато ние отваряхме нови приеми. Показаха се разпечатани платежни нареждания, после се каза, че те били фалшиви”, припомни Танева. Тя призова политиците, въпреки предизборната обстановка, да осъществяват разумен диалог и да говорят единствено с факти.