Министърът на външните работи Даниел Митов заяви, че не е изпращано писмо от Русия и други страни с възражение във връзка с номинацията на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Митов заяви, че е поискано разяснение какво означава единствен кандидат.
Няма изпратено писмо. Никой не е изпращал писмо. Снощи Съветът за сигурност взе решение да разгледа въпроса. Взе решение да разпространи писмото на министър-председателя Бойко Борисов до всички държави - членки на ООН и по този начин Кристалина Георгиева става официална номинация за генерален секретар на ООН, която е единствената номинация на Република България за този пост.

Няма никакъв проблем от тук нататък да я защитаваме и да работим за номинацията на госпожа Кристалина Георгиева, за която смятаме, че има големи шансове. Няма да коментирам държави, няма да коментирам други кандидати. Ще работим с всичките си сили да съберем подкрепа от източноевропейската група, от държавите - членки на източноевропейската група в ООН, ще работим за това госпожа Кристалина Георгиева да се представи добре на изслушването, да събере максимална подкрепа в Съвета за сигурност, заяви Митов пред БНР. 

Евродепутатът Андрей Ковачев апелира Ирина Бокова да се оттегли от надпреварата. 

Мисля, че това е абсолютно логичното. Тя не е официалният кандидат на Република България. Влиза много сериозен претендент. Г-жа Георгиева има всичките шансове за тази позиция. Просто госпожа Бокова има по-малък шанс и тук аз апелирам, и преди го направих, към госпожа Бокова. Нека все пак да запазим някакво достойнство.