Служители от Главна дирекция “Гранична полиция” задържаха организирана престъпна група за каналджийство, съобщиха от ГД „Гранична полиция“. Към наказателна отговорност са привлечени 50-годишният В. М., с богато криминално досие, осъждан за кражби, и две жени – Р. П. (на 42 г.) и А. Т. (на 20 г.), всичките от София.
Гранични полицаи и следователи, под непосредственото ръководството на прокурор от Специализираната прокуратура, извършиха претърсвания и изземвания на три адреса в столицата, обитавани от задържаните.

След проведени оперативни мероприятия и процесуално следствени действия по безспорен начин е установено, че от началото на януари 2015 г. до септември 2016 г., на територията на страната е функционирала организирана престъпна група, която е организирала незаконното превеждане на хора от турско-българската до българо-сръбската граница. Тримата са осъществявали връзки с каналджии на съседни територии и са осигурявали настаняване и транспорт на незаконни мигранти. Те са наемали различни шофьори.

След задържане за срок от 72 часа, Специализиран наказателен съд определи постоянни мерки за неотклонение “Задържане под стража” на В. М. и Р. П. На А. Т. е определена мярка за неотклонение “Парична гаранция” в размер на 3 000 лева.

Разследването продължава.