Китайска делегация, включваща представители на едни от най-големите държавни компании в страната от Далечния изток, посети Пловдивска област и се срещна с губернатора Здравко Димитров, за да обсъдят бъдещи съвсемстни бизнес и инфраструктурни проекти, предаде Труд. Китайците, които бяха придружавани от създателя на „Тракия икономическа зона“ инж. Пламен Панчев, се поинтересуваха от възможностите за кандидатстване за държавни инфраструктурни проекти посредством своите строителни групи и от проекти в енергетиката, изграждането на соларни паркове, ТЕЦ-ове и рехабилитация на пътна и железопътна структура.
Те изтъкнаха, че бъдещето за развитието на региона е в реализирането на европейски проекти с помощта на китайски инвестиции и допълниха, че в това направление имат вече сериозно партньорство с правителствата на Полша и Словакия.

Областният управител Здравко Димитров не пропусна да отбележи, че в последните години икономическото сътрудничество между България и Китай се задълбочава. Губернаторът даде за пример партньорските отношения на Пловдив и Шанхай и факта, че доста община в областта са побратимени с китайски градове. Здравко Димитров запозна гостите от Далечния изток с възможностите за бизнес инвестиции в „Тракия икономическа зона“, в която е обособена българо-китайска зона.