Според кандидата за президент на САЩ на Републиканската партия Доналд Тръмп, Google помага на неговия конкурент Хилари Клинтън, като умишлено скрива негативните новини за нея. Тръмп смята, че това е доказателство, че той печели битката в момента и Google се опитва да обърне вота, коментира той пред в. "Уошингтън Поуст", цитиран от vesti.bg.
"В анкета на Google след дебата се вижда, че водим на Хилари Клинтън с два пункта в цялата страна. И това е въпреки факта, че търсачката на Google крие лошите новини за Хилари Клинтън", коментира Тръмп. Остава неясно коя анкета на Google има предвид Тръмп, защото компанията не провежда подобни проучвания.

Според вестника става дума за проучването на Google сред крайните потребители, което всъщност е проведено от компанията Independent Journal Review и показва, че Тръмп води на Клинтън с 1.7 пункта, но и че Клинтън печели дебата с 52%.

Всъщност, по-интересното не е анкетата, а обвинението на Тръмп, че Google манипулира търсачката си в полза на Клинтън. Това е обвинение, което някои републиканци обсъждат в интернет от юни насам. Те твърдят, че Google нарочно препоръчва в търсенето си по-положителни ключови думи за Клинтън и по-негативни за Тръмп.

Един от примерите, които дават е, че при въвеждане на "hilary clinton cri" Google не препоръчва думата "criminal" (престъпник), но го прави при търсене с името на Тръмп. В последствие Google отхвърли обвиненията и обясни, че алгоритъмът преценява какви думи да препоръча на базата на множество критерии.

Системата филтрира повечето обидни думи, но се съобразява и с честотата на тяхното търсене. Компанията допълва, че алгоритъмът е настроен да избягва препоръчването на обидни думи, когато е въведено и име, за да намали тормоза на хора в интернет.

В момента автоматичното препоръчване на думи изглежда не спестява лошите новини и за двамата кандидати. При същото търсене "cri" препоръчва търсения за криминално разследване срещу Клинтън и заглавие, че Тръмп е отговорен за сриването на САЩ. Google не е коментирала новите обвинения на Тръмп за манипулация на търсачката си.