След като успешно изградиха няколко лечебни заведения, предпочитани от пациенти в цяла България, хотелски комплекс с модерни тенис кортове, СПА център и ресторант в с. Белащица, братята близнаци докторите Енчеви стъпват и в модния бизнес, съобщава Марица.

Те вече пуснаха собствена модна линия обувки и дрехи „Фон Голденбург“, а нейни лица стават пластичният хирург на звездите д-р Ангел Енчев и чаровната му съпруга Теди Велинова. Моделите са разработени от италиански дизайнери. Те са спортно-елегантни и придават изискан вид. Много млади хора срещат затруднения да се облекат елегантно и затова се налага да окомплектоват гардероба си в чужбина.
 
Всекидневната бизнес линия предлага луксозно орнаментирани спортно-елегантни дрехи с бизнес кежуал сегменти и стил. Мъжките костюми от линията „slim fit“ са от 3 части – сако, панталон и жилетка, и са подходящи както за забавления, така и за официални вечери.


 
Мокасините „Troika von Goldenburg“ са изработени от естествен велур в богата гама цветове. Направени са от висококачествени материали – кожа, ходила, а калъпите, които ги правят толкова удобни, са внесени от Италия специално за новата линия.
 


Щастлив съм, че заедно с брат ми Ангел успяхме да възстановим стария семеен бизнес – дядо ми Илия е бил собственик на фабрика за обувки във Видин, била е наречена „Тройката“, разказа президентът на Клуба на Алхимика д-р Невен Енчев.

Имал е магазини в редица големи градове в страната, сред които Велико Търново и Шумен. Убит е по време на Втората световна война, когато неговата дъщеря - Йорданка, и майка на близнаците доктори Енчеви е само на 9 години. Той наследява бизнеса от своя баща Иван Иванов, който започва да произвежда обувки по време на емиграцията си в Букурещ, Румъния след участието му в събитията през 1923 г.

Качен е на шлеп, който е трябвало да потъне в Дунав, но корабът засяда в плитчините и така прадядото на известните близнаци се спасява. Там започва собствен бизнес с обувки, жени се, раждат му се трима сина, а след 8 години се връща във Видин. Със спечелените пари освен магазин и фабриката за обувки, разкрива хотел с ресторант. Майката на близнаците доктори - леля Данче, си спомня, че като дете носи само лачени обувки, които скърцат.


 
Двамата братя на Илия и нейни чичовци са осъдени на смърт и на „доживотен затвор“. Посрещат живи 9 септември 1944 г. в концлагер във Вранча и в затвора в София. След 1944 г. семейството отново е в немилост – чичото на близнаците пак е в затвора, защото подкрепя социалистическия път на Тито и е протитовски настроен. Дядото на двамата лекари по бащиния линия е изпратен в Белене, обявен е за дребна буржоазия, защото споделя идеите на Никола Петков.
 



Модната линия „Фон Голденбург“ от обувки и дрехи допълва ювелирния бизнес, с който д-р Невен Енчев се занимава от няколко години. Направата на бижута ми доставя огромно удоволствие, защото дарява красота на хората, казва той. Тръгнахме от медицината, тъй като сме лекари не само по образование, но и по душа, но очевидно гените си казват думата и постепенно възстановяваме бизнеса на нашите предци, което ни прави много щастливи, заявяват двамата.


Снимки: Марица